zondag 7 februari 2010

Verslag en interviews "Groenhovenplusloop"

Michael Woerden veruit de sterkste
in vernieuwde Groenhovenplusloop

Door DENNIS BOXHOORN

GOUDA

De voorbije eenendertig jaar was het parcours van de Goudse Groenhovenplusloop nou niet bepaald één van de aantrekkelijkste van ons land. Vooral de echte kilometervreters zagen zich genoodzaakt het grootste gedeelte van hun halve marathon over Gouds industrieterrein af te leggen. Maar tijdens de tweeëndertigste editie van gisteren was alles anders. Eén grote ronde van ruim twintig kilometer tot aan de bebouwde kom van Bodegraven, voerde de deelnemers door de polders van het Groene Hart. Michael Woerden (de Veenlopers, Mijdrecht) finishte, geheel naar verwachting, als eerste.

Een drie koppige ‘commissie’ boog zich sinds vorig jaar over het vraagstuk dat parcours heet, met een aantal ingrijpende veranderingen tot gevolg. Incourante afstanden als een 11,3 en een zes kilometer werden omgezet in tien en vijf, in de hoop dat de Groenhovenplusloop flink wat extra deelnemers aan zou trekken. Niets bleek minder waar, toen na afloop de balans werd opgemaakt. „We hoopten toch zeker op driehonderd deelnemers, maar we hebben de tweehonderd niet eens gehaald. Waar dat aan gelegen heeft, weten wij ook niet,” aldus organisator Clemens Wennekes.

Het zal winnaar Michael Woerden een worst geweest zijn. De 34-jarige Woerden, in volle voorbereiding op de marathon van Rotterdam in april, had wellicht juist gehoopt op wat meer tegenstand. De organisatie had vooraf gerekend op deelname van Said Kanfaoui, maar de razendsnelle Gouwenaar moest vanwege ziekte verstek laten gaan. Alleen Woerdenaar Wilfred Stelling kon het hoge tempo van Woerden bij de start volgen. Later bleek ook waarom: Stelling liep slechts een trainingsrondje van vijf kilometer.

Woerden had vooraf gedacht aan een eindtijd van 1.15 uur. Hij dook daar met 1.12.58 uur ruimschoots onder. „Jeetje, dan is die laatste zes kilometer toch wel erg hard gegaan,” hijgde Woerden met een verbeten gezicht aan de finish. „De afgelopen maand heb ik vanwege de zware sneeuwval voor mijn doen maar weinig kunnen trainen. Je krijgt dan snel last van de lies, dus daar was ik wel wat onzeker over. Ik heb op dit nieuwe parcours, met het lage aantal bochten, met beleid kunnen lopen.”

Halverwege de race liep Woerden nog op een schema dat hem zou brengen naar 1.14 uur. Maar dankzij een goede voorbereiding wist de langeafstandsspecialist precies waar hij de winst kon pakken. „Ik had vanmorgen op de fiets gezien dat ik de laatste zes kilometer met de wind in de rug zou lopen. Ik heb bewust gewacht tot op dat moment. Toen het gas er vol op. Maar de laatste kilometer moest het van diep komen hoor.” Tot aan april zal Woerden nog op diverse wedstrijden in actie komen. Er staan wat zware wedstrijden op het programma, waaronder een dertig kilometer in de duinen van Schoorl. „Ik wil in Rotterdam een nieuwe persoonlijk besttijd op de marathon lopen. Daarvoor moet ik nog wat sterker worden, vandaar die zware races. Misschien dat er dan een tijd van onder de 2:30 uur in zit.” Op gepaste afstand van Woerden eindigde Jaap Vink als tweede (1.18.12 uur) en John van Laar als derde (1.20.40 uur).

Van Norden pakt crosstitel in Alphen

Precies een dag eerder werd in Alphen aan den Rijn de jaarlijks terugkerende Aarcross gehouden. De vijfde wedstrijd in de regionale crosscompetitie (lange cross) werd gewonnen door Leidenaar Joost de Klerk, maar Pascal van Norden (AV Gouda) zat daar kort achter. Voor Van Norden, van origine een bokser, was de tweede stek voldoende voor de algehele overwinning in de strijd om de regionale crosscompetitie, mede dankzij zijn twee eerste plaatsen. Alleen de cross in Boskoop liet Van Norden schieten. „Toen ik in Gouda de cross won, dacht ik: nu moet ik ze allemaal lopen, dan zit er wellicht een titeltje in. Dat lukte, tot mijn grote verbazing. Blijkbaar heb ik toch wel wat talent voor het lopen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten