woensdag 3 februari 2010

Interview met Thijs Ros, teamcaptain AV Clytoneus Woerden.

Clytoneus staat voor een flinke ‘horde’

Door DENNIS BOXHOORN

WOERDEN

Twee seizoen geleden was AV Clytoneus de eerste vereniging in Woerden ooit, die dankzij uitmuntende prestaties wist door te dringen tot het hoogste competitieniveau van ons land: de Eredivisie. Om er door een zeer onfortuinlijke samenloop van omstandigheden ook direct het seizoen erna alweer uit te kukelen. Inmiddels hebben die omstandigheden zich geëvolueerd naar langdurigere problemen en zal de club alle zeilen moeten bijzetten, wil het zelfs in de eerste divisie van de landelijke competitie actief blijven. Teamcaptain Thijs Ros ziet daarin een flinke uitdaging, een horde die genomen moet worden.

In het seizoen 2007/2008 werd het sterrenteam van de Woerdense atletiekvereniging, met daarin onder andere Olympiër Maarten Heisen, derde in de eerste divisie, genoeg voor een promotie/degradatiewedstrijd, met de Eredivisie vol in het vizier. Het sterkste team stond aan de start. Geheel blessurevrij en op volle kracht. De beslissende wedstrijd werd gewonnen en voor het eerst in de geschiedenis van de club, kon er in competitieverband op het hoogste niveau van Nederland geacteerd worden. „Ja, geweldig moment natuurlijk,” glundert Ros, destijds zowel teamcaptain als deelnemer. „Nog steeds kan niemand ons dat navertellen. Het was alleen maar van korte duur.”

Het seizoen daarop (2008/2009) ging alles mis. Het team stond landelijk op een derde plaats, maar in finale was het genoodzaakt te verschijnen met een B-team, zelfs een C-team volgens Ros. „De atletiekunie (KNAU) was zo dom geweest om een Europacupwedstrijd tegelijk te plannen met de landelijke competitiefinale. Maarten, onze grootste troef op de sprintnummers, was er dus niet bij.” En daarmee was het nog niet gedaan. Ros zelf kampte met een kuitblessure, opgelopen tijdens het polsstokhoogspringen. Eelco Veldhuijzen, in 2007 nog Nederlands Kampioen op de 400 meter horden, had al ruim een jaar last van een rugblessure. Kortom, het team was geen schim van een jaar daarvoor. In de finale werd Clytoneus achtste en laatste, met degradatie naar de eerste divisie als gevolg.

Vorig seizoen (2009/2010) kwamen wederom weinig ‘puntenpakkers’ in actie, maar handhaafde het team zich knap op het één na hoogste niveau. Voor komend jaar ziet er allemaal veel somberder uit. Sprinter Heisen scheurde drie weken geleden zijn achillespees volledig af en verwacht wordt dat hij pas in 2011 weer hersteld is. Ook Veldhuijzen is nog niet voldoende hersteld voor deelname in het competitieteam. En dat is nog maar een kleine greep uit de Woerdense ziekenboeg. Is het pure pech, of hebben de blessures een verklaarbare oorzaak? „Niets anders dan pech,” verzekerd Ros. „Al onze toppers trainen op verschillende plekken, dus het kan nooit aan de manier van training liggen. Maar daar hebben alle team last van, zo zit de sport nu eenmaal in elkaar.”

Waar de gemiddelde sportliefhebber het somber inziet, heeft Ros zijn weerwoord allang klaar. Hij is eveneens jeugd- en regiotrainer en heeft behoorlijk sterk vlees in de kuip. Clytoneus heeft de toekomst. „Ik noem een Jurjen Polderman (meervoudig Nederlands Junioren Kampioen 800 en 1500 meter, red.), Ricardo Sprong (3e allertijden 800 meter C-Junioren, red.), Niels van Dijk (Nederlands Junioren Kampioen 400 meter, red.). En zo kan ik nog wel even doorgaan,” verzekerd Ros, terwijl hij met zijn vuist op tafel slaat. „Ik was ooit aanjager van het hele competitiegebeuren en dat zal ik blijven. We hebben onze verenging meer dan op de kaart gezet en ik blijf me volledig wegcijferen, tot ik doodga. Dus, of we ons handhaven in de eerste divisie? Ja zeker.”

Op 25 april staat voor Clytoneus de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma. Daar zullen de Woerdenaren naar verwachting weinig klaarspelen. Ros, Polderman, Van Dijk en Sprong zijn allen op trainingskamp in Portugal. In de resterende twee wedstrijden moet het dan gebeuren. „De ultieme uitdaging, zo moet je het zien. Gewoon een volgende horde die we met zijn allen moeten nemen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten